+36 70 340 6172 kapcsolat@sziciliazamata.hu
Buongiorno!

Nehézségi fok: közepes

Elkészítési idő: 40 perc

Főzési idő: max. 30 perc

Sütő hőfoka: 180 C

Adag: 4 főre

Gnocchi al pomodoro al forno

Hozzávalók a tésztához:

  • 300gr liszt (a túrán 00 lisztből készítettük)
  • 1 kg burgonya
  • 1 tojás
  • Só ízlés szerint

Szószhoz:

  • 1 üveg/ 1kg paradicsomszósz( házi paszírozott paradicsomszósz is megfelel)
  • Friss bazsalikom
  • Egy kis zeller levél, szár
  • 1 gerezd fojhagyma
  • Cukor
  • 2 evk olivaolaj

Elkészítés:

A krumlit megmossuk és héjastól feltesszük főni, amikor megpuhult meghámozzuk és krumplinyomóval átnyomjuk. Hagyjuk kihülni a krumplit mielőtt elkezdünk vele dolgozni.

E közben a paradicsomszószt a bazsalikommal, zellerrel és a fokhagymával valamint 100ml vizzel elkezdjük főzni, hogy jól összeérjenek az ízek, fűszerzzük 1 kiskanál cukorral és egy csipetnyi sóval. A paradicsomszósz főzés hatására szépen besűrűsödik. A szószt lassú tűzön kevergetjük, és kóstoljuk, amikor a paradicsonszósz nem nyers ízű készen is van, ez a művelet kb. 20-25 perc.

E közben a gnocchinak feltesszük a vizet forrni egy jókora fazékban egy kis sóval.

Ha a krumpli kihűlt kezdhetjük a tészta készítését. A lisztből egy kis kúpot képezünk az asztalra, majd egy lyukat készítünk a tetéjbe és a felvert tojást beleöntjük és kézzel elkezdjük összedolgozni. Egy kis sót is teszünk hozzá, majd az áttört kihűlt krumplit is hozzágyúrjuk. Adddig gyúrjuk a tésztát, amíg homogén állagú lesz, de ne legyen ragacsos. Ha szükséges adhatunk hozzá egy kis lisztet.

Majd a tésztát 4-6 részre osztjuk és elkezdjük a kezünkel nyúltani mindegyikből 1,5 ujjnyi vastag rudakat sodrunk. Hozzávetőlegesen 1,5-2 cm-es darabokra vágjuk a sodrott darabokat és kicsit meglisztezzük. Ha van kedvünk és időnk adhatunk egy kis formát a gnocchinak egy villa hátulján megforgatjuk a kis tészta darabokat, így jellegzetes csíkos mintát kap a gnocchi.

Hagyjuk 15-20 percet pihenni a lisztes tésztadarabokat.

Ezután ha a víz forr a fazék- méretétől függően- 2-3 részletben kifőzzük a gnocchit. Ha feljöttek a víz tetejére elkészültek.

Nincs más hátra, mint egy nagy hőálló tálban beletenni a kifőtt gnocchikat és a ízletes paradicsomszósszal leönteni, csipkedjünk kis mozarella darabokat a kezünkkel a tetjére, majd 180 C fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt átsütjük.

Tálaláshoz:

Frissen reszelt parmezánnal és bazsalikommal díszítjük.

Buon appetito!

Dóri & Laci

www.sziciliazamata.hu

Share This