+36 70 340 6172 kapcsolat@sziciliazamata.hu

Olaszország nekem örök szerelem. Szerintem ami szépségre az ember vágyhat, ott mindent megtalál tengerek, hegyek, tavak, csodalatos szigetek, építészeti remekművek és persze a történelem persze ez csak az én véleményem, amin lehet vitatkozni.

Hosszú-hosszú ideje szerettem volna eljutni Szicíliába, de nem sikerült, így maradtak a mások által készített fotók amiket újra és újra meg megnéztem mígnem ráakadtam a Sapori Siciliani oldalara, ahol pont egy olyan gastrotúrával egybekötött városnézéses, tengerpartos, kis létszámú!!! csoportos utazást hirdettek, amiről rögtön azt gondoltam, h na ez az megtaláltam Nem kell foglalkoznom semmivel, visznek, hoznak, megmutatják.., főzünk és ha szerencsém van egy jó kis társaság jön össze.

Azt kell mondanom nem csalódtam, Sőt!!

A szállásunk Siracusa-hoz közel egy agroturizmusban volt, autentikus környezetben. Az ételek, amiket együtt készítettünk el szakács segítségével (nagyon jó hangulatban) isteniek voltak .Azóta itthon mindent kipróbáltam. Dóri és Laci (a szervezők,nagyon kedvesek,szórakoztatóak) elvitték a társaságot rengeteg helyre, ebben volt városnézés, tengerpart, szabadidő, minden ami egy ilyen pár napos útban benne lehet. Nem kezdeném el a részletezését a helyeknek, mert akár egy rövidebb útikönyvet is tudnék írni de a képek magukért beszélnek, de élőben még sokkal szebb. Csak hogy érzékeljetek milyen sok mindent láttunk, a teljesség igénye nélkül megemlítek pár helyet megnéztük siracusai, a hal- és zöldség-, gyümölcspiacot(nagy élmény). Voltunk Noto-ban, ami egy meseváros a maga több száz sárga homokkőből épült katedrálisával, templomával. Elmentünk a Vendicari természetvédelmi területre, ahol fürödtünk a tengerben, ami leírhatatlanul kék és kristálytiszta ,eljutottunk Marzamemi-be egy hirtelen ötlettől vezérelve, amit nem bántunk meg mert egy igazi gyöngyszemet találtunk, hangulatos terekkel, bárokkal. Felmentünk az Etánara ami ma is egy működő vulkán, mégis a kietlenségével és a holdbeli tájjal számomra maga a megtestesült nyugalom volt, igazan különleges élmény. Taormina talán már hallottatok róla, ez egy kicsit nyüzsgőbb, fényűzőbb tengerparti város pazar tengerre néző panorámával, amolyan szicíliai Nizza. Taormina lábánál az Isola Bella egy kis szigetecske, ahova sok-sok lépcsőn kell lemenni, de nagyon megéri a fáradtságot, mert az ember csak kapkodja a fejét. A végére hagytam a két kedvencemet. Az egyik Savoca, egy kisebb hegy tetején levő városka ahol Coppola a Keresztapa egyes jeleneteit forgatta, a helyszín nem véletlen. Amikor felértünk és elém tárult a látvány a tengerrel és a hegyekkel….nem sikerült a könnyeimet visszatartanom. Megittunk egy kávét a Viteli bárban, ahol annak idején Al Pacino is ült. Nem kis élmény…!! A másik kedvenc a Siracusa-ból induló hajókázásunk volt. Hozzáteszem nem igazán rajongok a hajókázásért, mert számomra unalmas, na de ez…!!! Egy kis motoros barkával hajóztuk körbe Siracusa és Ortigia egy részét közben a víz által kivájt barlangokba is bementünk,  a víz a kék minden árnyalatban pompázott egyszerűen lenyűgöző volt. és közben szólt az igazi szicíliai zene, ezt az utat bármikor megismételném. Voltunk sajtüzemben ahol megnéztük h készül a mozzarella, amit persze el is fogyasztottunk finomabbnál finomabb sajtokkal kiegészítve. És a bor sem maradhat ki ha Szicíliában vagy, a Pupillo pincészetben tett látogatásunk alkalmával ezen vágyunk is teljesült.

Azt mondhatom h ez a pár nap csodálatos, felejthetetlen élményt adott nekem…

Share This