+36 70 340 6172 kapcsolat@sziciliazamata.hu
Buongiorno!

Íme a gasztrotúránkon elkészített ételek receptje, hogy otton közösen is könnyen  elkészíthető legyen.

Nehézségi fok: könnyű

Elkészítési idő: 40 perc

Főzési idő: max. 35-40 perc

Sütő hőfoka: 180 C

Adag: 4 főre

 Orata a cartoccio

Hozzávalók:

  • 4 oràta vagy branzino halféleség (halanként 300-400gr)
  • Egy csokor petrezselyem
  • 1 Citrom ( 4 halra összesen)
  • Olivaolaj
  • Halanként ½ gerezd fokhagyma

Elkészítés:

Ha van rá lehetőségünk, akkor tisztított halat vásároljunk, ami már nem tartalmazza a hal belsőségeit. Fontos hogy a halat egészben azaz a fejével együtt készítjük

Szükségünk lesz alufóliára, mivel ebben készítjük és fektetjük bele a megtísztított halat, minden halat külön készítünk el a saját fóliájába.

Tehát a megtisztított megmosott halat belefektetjük a kiterített alufóliába. Akkora darab alufóliát használjunk, hogy kényelmesen betudjuk majd fedni a halat minden oldalról. Érdemes a fej és farok részénél ráhagyni egy kis darabot.

Ha belefektettük a halat a megfelelő méretű fóliába, akkor szépen kinyitjuk a hasánál és elkezdjük befűszerezni. Minden hal hasába( belsejébe) elhelyezünk ¼ citromot, egy kis csokor- nem kell sok- petrezselymet, ½  gerezd fokhagymát. Ha ezzel megvagyunk, akkor a hal külső részét besózzuk, ne spóroljunk a sóval. Hozzávetőlegesen ½ evőkanál sót rászórhatunk a halacskára a fejétől a farkáig, de csak az egyik oldalára.. Majd eztkövetően belocsoljuk olivaolajjal, 1-1,5 evk. olajat használjunk. Helyezzünk egy kis petrelyemet a halra. Ha ezzel megvagyunk szépen bezárjuk a halat a fóliába és a farkánál és fej részénél a fóliát felfelé hajtjuk, gyakorlatilag hasonlít a halunk egy szaloncukor formához. Erre azért van szükség, hogy sülés közben ne csurogjon ki az olajos páclé a fóliából.

180°C fokra előmelegített sütőbeegy tepsibe betesszük az egymás mellé fektetett halakat.

Sütési idő 35-40 perc. Nem kell megforgatnunk a halakat. Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy megsült e a hal, ha kinyitjuk a fóliát és egy villával megpróbáljuk felemelni a ha bőrét, ha könnyen elválik a hal húsától, akkor megfőtt.

Ha szeretnénk még ízletesebbé tenni a kész halat készíthetünk egy kis pácot.

3-4 evk. olivaoljaba teszünk origegánót, fokhagymát, ¼ citrom levét, egy kis sót ezt összekeverjük. Ha a tányérra helyeztük a halat és szétnyitottuk, kifiléztük ezzel a páclével tudjuk még ízletesebbé tenni.

Természetesen ez nem szükséges, de kipróbálhatjuk. J

Buon appettito.

Sapori Siciliani- Dóri & Laci

www.sziciliazamata.hu

Share This